Pokolj

Institucije srbskega naroda, znanstvena in strokovna javnost kot tudi celotna srbska družba do zdaj se niso še terminološki izjasnili v pogledu zločina genocida, ki ga je Neodvisna država Hrvaška storila nad pravoslavnimi Srbi.

Namreč, genocid nad Jevreji je imenovan ter je planetarno znan kot Holokaust (ali Šoa), genocid nad Romi je več desetletij znan kot Porajmos, ampak genocid nad srbskim narodom še vedno nima prepoznavnega in ekskluzivnega terminološkega poimenovanja.

Ker smo motivirani in vodeni z dejstvi, ki smo jih navedli, kot tudi, da poudarimo pomembnost tega vprašanja, Skupština udruženja Jadovno 1941 iz Banjaluke je odločila, da zločin genocida storjen nad pravoslavnimi Srbi s strani Neodvisne države Hrvaške med Drugo svetovno vojno imenuje kot:

Pokolj
(izgovor: /pokoλ/, prevod na slovenski jezik: pokol)

Zaradi tega smo odločili, da se to ime uporablja in promovira v vseh pisanih, govorjenih in drugih vrstah komunikacije v javnem prostoru.

Odločili smo tudi, da definicija tega pojma bo, kako sledi:

Pokolj je ime za sistematičen državni zločin genocida storjen nad pravoslavnimi Srbi med Drugo svetovno vojno s strani Neodvisne države Hrvaške na celotnem njenem teritoriju.

Z imenem pokolj obsega se več kot milijon Srbov, ki so pred letom 1941 živeli na območju, ki je zajemala Neodvisna država Hrvaška.

Z zakonskimi določbami s strani poglavnika Neodvisne države Hrvaške, državnih ministrstev in Glavnega ustaškega Stana, vsi organi izvršljive in sodne oblasti v Neodvisni državi Hrvaški so bili vključeni v Pokolj.

Pokolj, genocid nad pravoslavnimi Srbi je vključeval ekonomski teror in konfiskacijo premoženja v zasebnem lastništvu, omejenost gibanja in getoizacijo, organizacijo ter storjenje posameznih, skupnih in množičnih ubijanj, deportacijo v koncentracijska taborišča, prisilno sprejetje katoliške vere tudi izgnanstvo na območje zasedene Srbije.

V Banjaluki, 24. junija 2018

Podpirajte našo odločitev.

info@pokolj.org