το ПОКОЉ

Τα θεσμικά όργανα του σερβικού λαού, το επιστημονικό και επαγγελματικό κοινό καθώς και η σερβική κοινωνία στο σύνολό της μέχρι στιγμής δεν έχουν προσδιοριστεί ορολογικά για το έγκλημα γενοκτονίας που διαπράχθηκε κατά των Ορθοδόξων Σέρβων από το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας.

Ενώ η γενοκτονία των Εβραίων ονομαζόταν και ειναι παγκοσμίως γνωστή ως το Ολοκαύτωμα (το Shoah) και η γενοκτονία κατά των Ρομά για δεκαετίες ειναι γνωστή ως Porajmos/αφανισμός, η γενοκτονία του σερβικού λαού μέχρι σήμερα δεν έχει ιδιαίτερη και αποκλειστική ορολογία.

Η Συνέλευση του Συνδέσμου του Jadovno το 1941 από τη Μπάνια Λούκα υποκινήθηκε και καθοδηγείται από τα προαναφερθέντα γεγονότα, επιθυμώντας να τονίσει τη σημασία του θέματος αυτού, αποφάσισε ότι το έγκλημα γενοκτονίας που διαπράχθηκε κατά των Ορθοδόξων Σέρβων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας να ονομαστεί:

το ПОКОЉ
/προφορά - πόκολι, μετάφραση - η Σφαγή/

Από την άποψη αυτή, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί το όνομα αυτό και να προωθηθεί σε όλα τα γραπτά, ομιλούμενα και άλλα είδη επικοινωνίας στον δημόσιο χώρο.

Έχει αποφασιστεί ότι ο ορισμός αυτού του όρου έχει ως εξής:

Το Покољ (το πόκολι) είναι το όνομα για το συστηματικό έγκλημα της γενοκτονίας που διαπράχθηκε κατά των Ορθοδόξων Σέρβων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας σε όλη την επικράτειά της.

Το Покољ περιελάμβανε πάνω από ένα εκατομμύριο Σέρβους που πριν από το 1941 ζούσαν στην περιοχή που κάλυπτε το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας.

Με τις νομικές διατάξεις που εξέδωσαν οι επικεφαλής του Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας, τα υπουργεία του κράτους και η Κεντρική έδρα της Ουστάσα, όλα τα όργανα των εκτελεστικών και δικαστικών αρχών του Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας συμμετείχαν στο Покољ.

Το Покољ, γενοκτονία κατά των Ορθοδόξων Σέρβων, περιλάμβανε την οικονομική τρομοκρατία και τη δήμευση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, τον περιορισμό της κίνησης και τη γκετοποίηση, την οργάνωση και διεξαγωγή ατομικής, ομαδικής και μαζικής δολοφονίας, την απέλαση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, την αναγκαστική μετατροπή στον καθολικισμό και την απέλαση στην περιοχή της κατεχόμενης Σερβίας.

Στη Μπάνια Λούκα, 24 Ιουνίου 2018

Υποστηρίξτε την απόφασή μας με την υπογραφή σας.

info@pokolj.org