Pokolj

A szerb nép, a tudományos és szakmai közvélemény intézményei, valamint a szerb társadalom egésze, eddig nem fogalmazták meg terminológiaval a népirtás bűncselekményeinek elkövetését amelyet a Horvát Független állam a ortodox szerbek ellen elkövetett.

Míg a zsidók népirtását nevezték el és világszerte ismert mint a holokauszt (vagy Shoa), és a népirtás a romák évtizedek ismert mint Porajmos, a szerb nép népirtásának eddig nem volt felismerhető és nem vlolt kizárólagos terminológiája.

Motiváltak és vezetettek a fent említett tényekkel, arra törekedve, hogy kiemeljék a kérdés fontosságát, Az 1941-es Banja Luka-i Jadovno Egyesület közgyűlése úgy határozott, hogy az Ortodox Szerbek ellen a második világháború idején elkövetett népirtás bűncselekményét a következőképpen nevezték el:

Pokolj
(fonetikus: / pokolj /, magyar fordítás: Öldöklés)

Ebben az összefüggésben úgy döntöttek, hogy ezt a nevet használják és népszerűsítik minden írott, verbális és egyéb kommunikációs formák a közterületen.

Úgy döntöttek, hogy e fogalom meghatározása a következőképpen szól az alábbiak szerint:

Az öldöklés a szisztematikus név az ortodox szerbek ellen elkövetett népirtás állami bűncselekménye a második világháború alatt a Horvátországi Független Állam egész területén.

A Öldöklés körülfog több mint egymillió Szerbet akik a Független Horvát Állam által 1941. előtt lefedett területen éltek.

A Horvát Független Állam elöljáró által elfogadott jogi rendelkezésekkel, állami minisztériumok és a fő Ustasha Stan („Stan” - „Lakás” nevű intézmény), a Horvát Független Állam végrehajtó és igazságügyi hatalma minden szervezete részt vett a Öldöklésban.

Öldöklés, népirtás az ortodox szerbek felett, beleértve a gazdasági terrort és a magántulajdon elkobzását, a mozgalom és a gettósítás korlátozása, az egyéni, csoportos és tömeges meggyilkolás, a koncentrációs táborokba való deportálás, a katolikus hitbe való áthelyezés és a megszállt Szerbia területére történő kiutasítás szervezése és végrehajtása.

Banja Luka, 2018. június 24.

Támogassa döntésünket aláírásával.

info@pokolj.org