Pokolj

Institucije srpskog naroda, znanstvena i strukovna javnost kao i srpsko društvo u cjelini, do sada se nisu terminološki odredili prema zločinu genocida koji je počinjen nad pravoslavnim Srbima od strane Nezavisne Države Hrvatske.

Dok je genocid nad Židovima imenovan i planetarno poznat kao Holokaust (ili Šoa) a genocid nad Romima već desetljećima poznat kao Porajmos, genocid nad srpskim narodom do danas nije imao prepoznatljivu i ekskluzivnu terminološku odrednicu.

Motivirani i vođeni navedenim činjenicama a želeći istaknuti važnost ovog pitanja, Skupština udruge Jadovno 1941. iz Banjaluke odlučila je da zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tijekom Drugog svjetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske imenuje kao:

Pokolj

S tim u svezi, donijeta je i odluka da se ovaj naziv koristi i promovira u svim pisanim, govornim i drugim vrstama komunikacije u javnom prostoru.

Odlučeno je i da definicija ovog pojma glasi kako slijedi.

Pokolj je naziv za sustavni državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tijekom Drugog svjetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pokoljem je obuhvaćeno više od milijun Srba koji su prije 1941. godine živjeli na području koje je pokrivala Nezavisna Država Hrvatska.

Sa zakonskim odredbama donesenim od strane Poglavnika Nezavisne Države Hrvatske, državnih ministarstava i Glavnog ustaškog Stana, svi organi izvršne i sudbene vlasti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj bili su uključeni u Pokolj.

Pokolj, genocid nad pravoslavnim Srbima, uključivao je ekonomski teror i konfisciranje imovine u privatnom vlasništvu, ograničavanje kretanja i getoizaciju, organizaciju i sprovođenje pojedinačnih, grupnih i masovnih ubojstava, deportiranje u koncentracijske logore, prisilni prelazak na katoličku vjeru i protjerivanje na područje okupirane Srbije.

U Banjaluci, 24. lipnja 2018.

Podržite našu odluku.

info@pokolj.org